Uskomukset ovat tunnetiloja siitä, mitä koemme ihmisten ja asioiden olevan. Ne vaikuttavat elämäämme – halusimmepa tai emme. Kun synnymme, meillä on nolla uskomusta. Kaikki uskomukset tulevat meille elämän myötä omilta vanhemmiltamme, sukulaisilta, ystäviltä ja kavereilta, sekä esim. opiskelu- ja työelämästä. Me itse “ostamme” omat uskomuksemme, ja useimmiten omasta vapaasta tahdostamme.

Millaisia sääntöjä sinä luot itsellesi?

Meillä on kahdenlaisia uskomuksia: yleiset uskomukset ja säännöt. Yleisiä uskomuksia ovat uskomuksemme siitä, millainen minä itse olen, millaisia muut ihmiset ovat, millaisia eri asiat ja olosuhteet ovat mielestämme, ja millaista elämä mielestämme on. Tässä kirjoituksessa pureudumme kuitenkin uskomusten toiseen osaan eli sääntöihin.

Säännöt ovat yksinkertaisimmillaan sitä, että ehdollistamme asioita eli “jos…, niin sitten…”. Me esimerkiksi voimme todeta, “Jos ulkona on hieno ilma, niin sitten menen lenkille”. Mitäs sitten jos tuulee ja sataa? Sääntömme mukaan ulos jää menemättä. Me itse – joskus sisäisestä ja joskus ulkoisesta painostuksesta – teemme itsellemme vaikka minkälaisia sääntöjä, jotka vaikuttavat toimintaamme sekä siviili- että työelämässä.

Sinä itse teet omat sääntösi! Toinen asia on se, tuleeko paine sääntöihin sinulta itseltäsi vai jostain ulkopuolelta jonkun muun henkilön tai asian ohjaamana? Mietitkö koskaan, kuka tai mikä voi saada sinut tekemään sääntöjä itsellesi?

Siviilielämässä sääntömme voivat määritellä mm. sen, millä ehdolla voimme ansaita muiden kiintymyksen ja rakkauden – tai millä ehdoilla voimme edes itse pitää itsestämme. Omat sääntömme vaikuttavat myös siihen, miten oletamme muiden toimivan eri tilanteissa. Koska ihmiset omina persooninaan ja omine sääntöineen ovat erilaisia, sekava “sillisalaatti” on valmis. Kukin meistä kun kokee yleensä ne omat sääntönsä ainoiksi oikeiksi. Työelämässä sääntömme vaikuttavat mm. siihen, millaista toimintaa ja käyttäytymistä odotamme itseltämme ja muilta, ja esim. siihen, kuinka paljon menestystä ja palkkaa koemme ansaitsevamme.

Sääntöjen muodostumiseen vaikuttaa paljon oma eletty ja koettu elämämme, ja siellä koetut positiiviset ja negatiiviset asiat. Ja toki esim. omilla vanhemmillamme on valtavan suuri vaikutus sääntöihimme. Itsekin huomaan monissa asioissa noudattavani oman isäni käyttämiä sääntöjä, vaikka varmasti teinipoikana pyhästi vannoin ettei minusta tule niissä samanlaista. Jännää miten aikakin muuttaa asenteitamme ja käyttäytymistämme.

Säännöt syntyvät henkilökohtaisista standardeistamme

Me asetamme itsellemme ja myös muille kriteerit siitä, mitkä asiat ja millainen käyttäytyminen on hyväksyttävää, ja millainen ei. Me myös vertaamme itseämme muihin – ja jopa täysin alitajuisesti. Taustalla vaikuttavat myös sokeat pisteemme eli asiat ja toiminta mitä emme lainkaan tunnista itsessämme. Mitä asioita itse tiedämme itsestämme, ja mitä muiden pitää kertoa meille, jotta tiedostamme asian. Mielenkiintoista tästä tulee siinä vaiheessa, kun meidän pitää miettiä onko muiden kertoma totta vai pelkästään toisen mielipide meistä. Ja kuinka paljon muiden mielipiteet meistä vaikuttavat meidän luomiimme sääntöihin, vai vaikuttavatko?

Miten määrittelet itsesi eri tilanteissa?

Koska me ihmiset olemme erilaisia, vain me itse pystymme määrittelemään esim. seuraavia asioita:

  • Millä kriteereillä olet iloinen tai surullinen?
  • Mistä tiedät että olet menestynyt tai epäonnistunut? Millaisilla kriteereillä ja millaisissa olosuhteissa voit tuntea olosi menestyneeksi? Miksi ajattelet juuri näin? Vaikuttaako kriteereihin vain oma mielipiteesi, vai vaikuttaako siihen myös joku muu?
  • Millainen on hyvä tai huono vartalo sinun säännöilläsi? Miksi?
  • Mitkä asiat elämässä ovat hyvää ja mitkä pahaa?
  • Millainen ystävä ja kumppani olet muille? Millä perusteilla asiaa arvioit?
  • Millaisia rutiineja sinulla on? Tuovatko ne sinulle hyvää oloa, vai ahdistutko niistä?

Oletko tuska-addikti vai hyvän olon addikti?

Aika harva taitaa miettiä sitä, aiheuttaako jokin tietty asia elämässä tuskaa vai hyvää oloa – etenkin kun me olemme hyviä tottumaan vallitseviin olosuhteisiin ja tilanteisiin. Tilanteiden tullessa nopeasti eteen, teemme nopeita päätöksiä ja tulkintoja omien sääntöjemme mukaan. Säännöt kontrolloivat sitä, mitä saamme tuntea missäkin tilanteessa. Sääntöjemme mukaan jaamme eri tilanteissa itsellemme joko rangaistuksia tai palkintoja riippuen siitä, miten asiat sujuivat.

Vaikka kaikki tietävät sen, että hyvä olo on mukavampi olotila, siitä huolimatta liian monet vellovat huonoissa ja negatiivisissa asioissa. Mistä se voi johtua? Olemmeko me niin tottunut rypemään siellä omissa ongelmissa, että muutos parempaan tuntuu pahalta vain sen takia, että jotain muuttuu? Onko helpompi elää tutussa pas***sa, kuin uudessa hyvässä?

Omalla tavallaan on aika pelottavaa, miten paljon säännöt kontrolloivat elämäämme. Meillä on reiluja sääntöjä, jotka koostuvat hyvästä itseluottamuksesta, hyvistä uskomuksista ja kaikista niistä asioista, jotka tekevät elämästämme helppoa ja luovat uusia mahdollisuuksia. Sitten meillä on epäreiluja sääntöjä, jotka koostuvat itsemme vähättelystä, huonoista uskomuksista ja kaikista niistä asioista, mitkä tekevät elämästämme haastavaa ja hankalaa. Sääntöjä pitää arvioida aina sekä meidän itsemme että muiden näkökulmasta. Ovatko ne reiluja meille itsellemme, ja ovatko ne reiluja muille? Ja mitä tapahtuu sitten, kun meidän sääntömme eivät sovikaan millään tavalla toiselle ihmiselle, jolla on täysin erilaiset omat säännöt? Tämä korostuu erityisesti myynti- ja asiakaspalvelutilanteissa, jossa pitäisi löytää se kuuluisa “kultainen keskitie”, jossa osaamme arvostaa myös toisen arvomaailmaa, mielipiteitä ja sääntöjä.

Ole reilu itseäsi kohtaan kuun teet sääntöjäsi

Suurin osa meistä haluaa olla iloisia ja onnellisia, ja menestyä elämässä. Ovatko sinun sääntösi sellaisia, että saat näihin rehellisen mahdollisuuden? Tukevatko omat sääntösi niitä tavoitteita, jotka sinä haluat toteuttaa? Jos vastauksesi oli ei, on korkea aika mennä peilin eteen, ja rakentaa kokonaan uudet säännöt. Sinä itse voit luoda omat sääntösi! Hyödynnä tilaisuus, ja tee säännöistäsi sellaiset, että onnistuminen ja tavoitteiden saavuttaminen on helpompaa. Sinä itse voit vaikuttaa paljon siihen, tuntuuko elämäsi taivaalta vai helvetiltä. Itse valitsen ainakin mielummin tuon ensimmäisen vaihtoehdon, entä sinä?