sports_marketing

Aloitan ensimmäisen blogini BisnesPro:ssa näinkin raflaavalla yleistyksellä kuin ”Urheilubisnes on paskaa bisnestä”. Tämä siksi, että tuo nimittäin on yleisin kommentti, jonka saan kuulla ihmisten suusta, kun olen kertonut heille olevani mukana kaiken muun lisäksi myös urheilubisneksessä.

Eniten minua ihmetyttää kommentoijien ehdoton kannanotto asiaan, josta heillä ei välttämättä ole muuta tuntemusta kuin katsomossa kerätty kokemus. Tai sitten he orjallisesti siteeraavat kuulemiaan kommentteja ja niitäkin täysin väärin ymmärrettyinä – kuten esimerkiksi silloin, kun joitakin vuosia sitten urheilumies Hjallis Harkimo harmitteli sitä, kun Suomessa jalkapallosta ei saada bisnestä.

Tarkimmat sisälukutaidon omaavat lukijat huomasivat jo nyt, että Hjallis ei lytännyt urheilua bisneksenä, vaan totesi aikoinaan FC Jokereista ainoastaan sen surullisen tosiasian, että kovista panostuksista huolimatta; yleisö ei ollut valmis tukemaan joukkuettaan ostamalla pääsylippua ottelutapahtumaan. Ja jos tapahtuma ei kerää tarpeeksi ihmisiä paikan päälle, johtaa se auttamatta siihen, että sponsorienkin kiinnostus joukkuetta/lajia kohtaan hiipuu.

Vaikka Suomessa urheilusta on haastavaa tehdä bisnestä, niin tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi ”paskaa bisnestä”. Pitää vain ymmärtää se tosiasia, että suomalaiset eivät ole urheilukansaa Keski-Euroopan malliin. Heitä kiinnostaa värien tunnustamista enemmän menestys ja siksi kaiken toiminnan pohjana pitää laadukkaan kilpailutoiminnan (valmennuksineen ja olosuhteineen) lisäksi profiloitua seurana oikein, olla aktiivinen markkinoinnissa ja lähestyä lajiprofiiliin sopivien yritysten päättäjätasoja selkeillä markkinointimateriaaleilla ja yhteistyökumppanuus esityksillä.

Tämä siksi, että vaikka sponsorointi on monissa tapauksissa vastikkeetonta tai lähes vastikkeetonta tukemista ja enemmän seurausta yrityksen johtohenkilön henkilökohtaisesta kiinnostuksesta tai halusta tukea yksittäistä lajia tai urheilijaa, niin seuralle on loppupeleissä tärkeämpää löytää pitkäjänteinen yhteistyökumppani, joka selkeästi kokee lajin ominaispiirteet tai urheilijan ominaisuudet/persoonan tukevan sitä kuvaa minkä yritys haluaa itsestään antaa.

Kun molemmat ”tuotteet”/brändit ovat hyviä sekä tukevat yhteisiä arvoja ja sopimuskumppanien yhdessä tekemä taustatyö on huolella toteutettu, niin sponsoroijan panos seuraa/urheilijaa kohtaan ei jää pelkästään yhteistyösopimuksen arvoon. Sponsoripakettia ostettaessa ei näinollen pitäisi koskaan ajatella ainoastaan sitä, mitä seura/urheilija pyytää tietyn hankkeen tai kauden läpiviemiseksi, vaan myös sitä; mitä kaikkea sponsoroija voi saavuttaa yhteistyöjakson aikana. Oikeanlaisella panostuksella sponsorisopimuksen hyödyntämiseen, pystyy sponsoriksi haluava saavuttamaan mahdollisuuden, jossa vain taivas on rajana. Ja tältä pohjalta ajateltuna, urheilu ei kuulosta ollenkaan niin ”paskalta bisnekseltä.”