Elämme nykyään valintojen elämää – halusimmepa tai emme! Toki osalla meistä on enemmän vapautta valita kuin jollain toisella.

Meillä kaikilla olevasta vuorokautisesta 24 tunnista kilpailee moni asia. Osan siitä useimmilla meistä vie työ, osan perhe, osan harrastuksemme, ja tuon kaiken ohessa meidän pitäisi ehtiä rentoutua ja palautua, eli nukkumiseenkin pitäisi jäädä riittävästi aikaa.

Karkeasti jaoteltuna vanha viisaus sanoo, että 8 tuntia työtä, 8 tuntia sosiaalista/vapaa-aikaa ja 8 tuntia lepoa. Mitä sitten tapahtuu, kun työpäivä venyy 10-12 tuntiseksi, siihen päälle perheen ruokahuolto, lasten reenikuljetukset ja oma sovittu visiitti kuntosalilla. Ja ai niin, seuraavan työpäivän valmistelu suunnitteluineen ja myyntiesityksen rakentaminen uudelle asiakkaalle. Nukkumaan klo 02 yöllä ja herätys klo 5.30 jotta ehtii ajoissa aamuruuhkassa Helsinkiin asiakkaalle klo 9 mennessä.

Elämässä menestyminen on sarja pieniä, onnistuneita valintoja yhdistettynä kovaan tekemiseen

Näinhän tämä valitettavan monella menee, ja pidempään jatkuessa kierre on valmis. Useimmiten siitä seuraa jatkuva krooninen väsymys, väsymykseen liittyvä ärtyneisyys ja kyvyttömyys käsitellä normaalisti helppojakin asioita rationaalisesti (piuhat eivät vaan yhdisty normaalinopeudella). Asiaa ei helpota yhtään tähän marras-joulukuiseen aikaan liittyvä lähes jatkuva pimeys, ja kutakuinkin päivittäiset sadekuurot. Kirkas pakkaspäivä auringonpaisteineen ja lunta ympärillä piristäisi jo kummasti.

Tony Robbins on todennut, että ”Elämässä menestyminen on sarja pieniä, onnistuneita valintoja yhdistettynä kovaan tekemiseen”. Allekirjoitan tämän ajatusmallin. Haastavaa siitä tekee se, että mitä ovat ne pienetkin onnistuneet valinnat, kun ristipainetta tuovat työnantajan, asiakkaiden, puolison, lasten, ystävien ja harrastustoimintojen asettamat odotukset.

Tähän kun vielä yhdistetään kunkin ihmisen omat uskomukset, arvomaailma, henkilökohtaiset säännöt ja pelot, tapa motivoitua ja rutiinit, niin melkoinen ”sekametelisoppa” on valmis. Usein lopputulema on se, että aina jollain on paha mieli ja joku on tyytymätön siihen, millaisen arvojärjestyksen asioille ja tekemiselle loit.

Vain sinä itse voit valita mitä päivittäin milläkin hetkellä teet. Michael Jordan totesi joskus, että ”Kilpailen sitä vastaan mitä itse olen ja mitä minä voin olla”. Haasta siis itsesi! Huolehdi ensin itsestäsi, jotta voit huolehtia sen jälkeen muista. Muutos lähtee aina itsestä, sillä suoranaisesti voit muuttaa vain itseäsi ja omaa käytöstäsi. Muiden käytöstä et suoraan voi muuttaa, mutta usein oman käytöksesi ja asenteesi muuttuminen saa aikaan muutoksia myös muissa ihmisissä.

Kilpailen sitä vastaan mitä itse olen ja mitä minä voin olla

Mitä sinä valitset tänään? Entä huomenna? Millaisia valintoja elämässäsi teet seuraavan vuoden tai 10 vuoden aikana? Tiedätkö jo, millainen ihminen olet 20 vuoden päästä? Valintamme tekevät meistä sen, mitä olemme ja mitä meistä tulee. Tee siksi viisaita valintoja! Menestyksekästä loppuvuotta ja oikeita valintoja!