Kirjoitin kolme vuotta sitten Tamperelainen-lehteen kolumnin otsikolla “Kun Suomi kehityksen kelkasta putosi” siitä miten monet suomalaiset päättäjät elävät harhaa, jossa kuvitellaan maamme olevan jotenkin erityinen digiaikakauden toimija. Todellisuus ei kuitenkin ihan vastaa juhlapuheita.

Suomessa esimerkiksi peliosaaminen on maailman huippuluokkaa. Meillä on niiden lisäksi kehitetty monia tekniikoita ja verkkopalveluja, jotka olisivat olleet maailmanluokan hittejä, mutta kivikaudella oleva lainsäädäntömme varsinkin tekijänoikeuksien suhteen on torpannut valtavan määrän kansainvälisesti merkittäviä innovaatioita. Juhlapuheissa peräänkuulutetaan ja ylistetään suomalaisia innovaatioita, mutta samaan aikaan meidän oma lainsäädäntömme torppaa niitä yksi toisensa jälkeen.

Monet erityisesti Yhdysvalloissa läpi lyöneet digipalvelut ovat joko sikäläisiä rikkoneet lakeja tai ainakin venyttäneet niiden rajoja, kunnes palvelujen kasvaneen suosion myötä lakeja on ollut lopulta pakko muuttaa. Suomessa vastaava ei ole mahdollista, koska by-the-book on suomalaisille kuin uskonto, ja tuomioistuin ehtii torpata edistykselliset markkinoita disruptoivat innovaatiot ennen kuin ne saavat edes mahdollisuuden kansainvälistyä ja saada sitä kautta oikeutuksen.

Kolumnissani nostin esiin case-esimerkkeinä muun muassa kirjojen vuokrauspalvelu BookaBookan sekä TVkaistan, joka oli toimivuudeltaan aivan ylivoimainen digiboksi netissä. Varsinkin jälkimmäisen tapauksen jälkimainingit lyövät yhä edelleen. TVkaista tuomittiin laittomaksi, mutta aivan vastaava palvelu Elisa Viihde saa toimia, mutta sekään ei saanut säilyttää tallenteita yli kahta vuotta kivikautisten lakien takia. Suomalaiset eivät saa vielä vuonna 2018 vapaasti käyttää verkossa sijaitsevaa digiboksiaan, vaan sieltä pyyhitään yli kaksi vuotta vanhat tallenteet.

Suomessa internet on edelleen tekijänoikeuksien iso paha susi, eikä arkipäiväinen palvelualusta siinä missä telkkarin vieressä oleva harmaa muovilaatikkokin. Nyt jos koskaan Suomi tarvitsisi lainsäädäntöönsä puheiden sijaan tekoja, ja todellisen päivityksen 2000-luvulle. Ilman sitä tulemme olemaan pulassa, kun seuraava kansainvälinen taloustaantuma iskee muutaman vuoden päästä. Menestyksemme on pitkälti kiinni siitä, että lainsäädäntö sallii meidän menestyä. Siksi asia tulisi hoitaa kuntoon heti.

Jocka Träskbäck
www.jocka.fi